maandag 21 januari 2013

Boekverslag Dorp aan de Rivier, Florine Bekkering 6


Dorp aan de rivier
Anton Coolen
Nijgh h & van Ditmar
Eerste druk 1934, juni 2007
231 bladzijdes
ISBN 9038890095

Streekroman

Samenvatting
Deze streekroman vertelt het verhaal van de bewoners van een het dorpje Lith langs de Maas. Antiheld is de plaatselijke dorpsdokter Tjerk van Taeke, die zich al jarenlang met hart en ziel inzet voor de gezondheid van zijn dorpsgenoten. Maak deze man echter niet kwaad, want dan komen er problemen. Andere personages zijn de stroper Cis de Dove, de niet erg snuggere boer Piet den Oudendijk en de aan syfilis lijdende vrouw Mammeke.

Kenmerken Streekroman.
In dit boek wordt de wereld niet veel groter weergegeven dan het dorp Lith. Bij sommige zaken moet er van hogerehand worden ingegrepen. Dan wordt Den Bosch wel genoemd, maar deze stad wordt verder buiten beschouwing gelaten.
Voor de dorpelingen speelt de wereld zich af binnen een straal van 30 km, de nadruk van het boek ligt op de eigen omgeving. De omgeving in dit boek wordt eigenlijk aangegeven aan de hand van tot waar de dokter zijn praktijk heeft.
Hij is de dorpsdokter, dus iedereen die zijn patient is hoort nog bij het dorp.
Dingen of mensen van buiten daar moeten ze niet zo veel van hebben (zoals de plaatsvervangend dokter uit de stad)
De dorpse sfeer speelt door heel het boek heen. Het ons kent ons gehalte is zeer hoog, iedereen in het dorp houdt elkaar goed in de gaten.
Er worden ook verhalen verteld in het boek die in Lith al generaties lang rondspoken. Zoals het verhaal van de achthonderjaar oude snoek.
Zo geeft ‘Dorp aan de rivier’ goed weer hoe het in een dorp eraan toe gaat.

Mijn Mening
Het is aan het boek te merken dat het in een andere tijd speelt. Toch bevat het verhaal soms verrassende elementen. Het algehele verhaal is misschien dan wel voorspelbaar, er gebeuren toch nog onverwachte dingen.
Het boek is niet moeilijk om te lezen, maar het is niet een boek wat je niet kan wegleggen omdat het te spannend is. De gebeurtenissen zijn aardig beschreven, maar het verhaal grijpt niet meteen je aandacht. Toch is het leuk om een iets ouder boek te lezen.

Samenvatting
http://www.canonbrabantseletteren.nl/uw-recensie/dorp-aan-de-rivier-doorstaat-tijd-niet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten