zondag 10 juni 2012

Boekverslag Het achterhuis, klas 4

Het Achterhuis
Anne Frank
Uitgever: Bert Bakker, Amsterdam
Eerste uitgave 1947
ISBN 978 90 351 2757 9
303 bladzijdes


Samenvating Het Achterhuis
In juni 1942 krijgt Annelies Marie Frank voor haar 13e verjaardag een dagboek cadeau van haar ouders. Op dat moment woont ze nog in een gewoon huis in Amsterdam. De familie Frank bestond uit Edith Frank, haar man Otto en hun twee dochters Margot en Anne. Margot is de drie jaar oudere zus van Anne.
Op het begin beschrijft Anne hoe haar gewone leven er uit ziet, dit alles schrijft ze op in haar dagboek, dat ze Kitty noemt. Ze doet alsof Kitty een fictieve vriendin is, zodat ze alles aan haar kan toevertrouwen.
Ze vertelt over alles wat ze zelf beleeft, maar ook over de oorlog en wat voor invloed dat op haar heeft en het leven van de familie. Op 6 juli 1942 is het te gevaarlijk geworden voor de familie Frank en ze besluiten onder te duiken. Otto was hoofd van het bedrijf Opekta, dat vruchtenpoeder maakte. Het hoofdkantoor van dit bedrijf was gevestigd op de prinsengracht. Achter dat huis stond nog een huis, het achterhuis. Daar besloot de familie Frank onder te duiken.
7 dagen nadat de familie Frank zich daar heeft gevestigd, komt er nog een familie bij, de familie van Daan (in het echt heetten ze van Pels). Mijnheer en mevrouw van Daan hadden een zoon, Peter van Daan is 3 jaar ouder is dan Anne. Ze beschrijft hem als “een tamelijk saaie en verlegen slungel van nog geen zestien jaar, van wiens gezelschap niet veel te verwachten is”. Ze vindt het echter wel leuk dat er een andere famile is, zodat er een beetje afleiding is. Want op het begin is het nog allemaal nieuw en spannend, maar na een tijdje beschrijft ze, hoe verschrikkelijk het is om niet naar buiten te kunnen. Op 16 november datzelfde jaar, komt er nog een onderduiker bij, Dr. Dussel. Hij neemt zijn intrek op dezelfde kamer als Anne. Ze kunnen niet erg goed opschieten, omdat Dr. Dussel erg ouderwetse idee├źn heeft over de opvoeding.
In haar dagboek beschrijft Anne openhartig al haar gevoelens tegenover de mensen met wie ze samenwoont. Ze beschrijft de spanningen, de irritaties, de ruzies en de gesprekken. Ze noemt meerdere keren dat ze later graag schrijfster wil worden en misschien wel haar dagboek wil uitgeven.
In het achterhuis golden strikte regels, overdag zo stil mogelijk en alleen op bepaalde uren naar het toilet. Dit alles om te zorgen dat de mensen die niet van hun schuilen weten, hen niet ontdekken en ze niet verraden worden. Maar op 4 augustus 1944 stopt er een auto voor het huis en de onderduikers worden gearresteerd. Het is nooit bekend geworden door wie ze zouden zijn verraden.

Mijn mening
Het achterhuis vond ik een erg indrukwekkend boek. Het feit dat het echt is gebeurd, blijft de hele tijd in je achterhoofd rondspoken. Dit meisje heeft echt bestaan en je weet al voordat je aan het boek begint hoe het afloopt. Daarom leest dit boek anders dan alle andere boeken. Je leest hele persoonlijke dingen die zij beschrijft en dringt eigenlijk haar leven in. Haar droom om schrijfster te worden, haar mening over haar huisgenoten. Het is allemaal heel eerlijk beschreven en daar sta je elke keer weer bij stil. Dit is  gewoon een boek dat je gelezen moet hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten