zondag 10 juni 2012

Boekverslag Jacoba, Dochter van Holland, klas 4


Jacoba, Dochter van Holland
Simone van der Vlugt
Uitgeverij Anthos 2009 Amsterdam
ISBN: 978 90 414 15318
314 bladzijdes

Samenvatting
Het leven van Jacoba van Beieren (1401-1436) is kort en heftig. Rampspoed treft haar met de moord op haar verloofde Jean, beoogd koning van Frankrijk. Van koningin in spe, is ze plotseling weduwe in haar troosteloze hart en zonder huwelijkskandidaat. In een tijdperk waarin huwelijk en geboorte de machtsgrenzen bepaalden, is dit een persoonlijke én een politieke ramp. Toch: het kan altijd erger. Kort na de dood van haar geliefde wordt ook Jacoba’s vader ziek en sterft: Willem VI, hertog van Beieren, graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. ‘Oorlog, pest en moordaanslagen konden hem niet vellen, maar een hondenbeet heeft een einde aan zijn gezondheid gemaakt,’ aldus Jacoba.Jacoba erft haar vaders titel en zijn macht, dit zeer tegen de zin van onder meer haar oom. De jonge gravin wordt een pion in een bitter spel dat wordt gespeeld met gif, dolksteken, verraad, stedenmoord en wisselende allianties. Machtige partijen staan hierbij tegenover elkaar: Hoeken en Kabeljauwen, maar ook Engelsen en Fransen. Met voor Jacoba, in het kamp der Hoeken, onder meer de erfvijandschap met van Arkel en van Egmond. 

Mijn mening
Het was een makkelijk boek om te lezen, waar je zo doorheen bent. Het is vlot geschreven vanuit de ik-persoon, maar dan vrij gedramatiseerd. Daardoor oogt het een beetje gekunsteld. Alsof de schrijfster je te graag wil doen laten geloven dat het echt Jacoba is, die aan het woord komt. Want het is opgetekend als de memoires van Jacoba, terwijl Simone van der Vlugt gewoon aan de haal is gegaan met haar levensverhaal.
Ze beschrijft de emoties en gevoelens van Jacoba tegenover andere mensen, maar zonder feitelijke achtergrond daarvan.
Als je nog op zoek bent naar een vakantieboek wat niet te zwaar op de maag ligt, zou ik dit zeker overwegen. Anders, zou ik nog even doorzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten